2012. július 26., csütörtök

Szerinted mi a jó blog receptje?


Sokan írtak már arról hogy mi kell a jó bloghoz, mindannyian tudjuk már ezeket, ha mégsem, akkor találhattok róla bejegyzéseket Verusnál például, szerintem ő írta a legfrissebb posztot a témában.

Szerintem ami egy jó bloghoz kell:
-érdekes személyiség
-megfelelő helyesírás
-képek, jó minőségben
-nem túl sok szöveg, mert az szemfájdító:D
-klassz témák
-sok okos olvasó

De engem most mégis a Ti véleményetek érdekelne (és emiatt korlátozott ideig a névtelen kommentelést is visszaállítom -2012.július 28.reggelig-, remélem senki sem fog visszaélni vele), írjátok le hogy szerintetek mitől lesz érdekes egy blog, mit szerettek a legjobban a kedvenc blogotokban?

35 megjegyzés:

  1. Például a névtelen kommentelést :) Viccet félretéve komolyan gondolom. Nincs semmilyen fiókom, ami a megjegyzés-íráshoz szükséges (illetve van egy gmailes, de az a mhelyi és nincs akkora arcom, hogy ország-világ előtt felvállaljam, felelős beosztás mellett "bugyuta női" blogokat is olvasok, nemcsak a Cashflow-t...) és nem is szeretnék létrehozni vmilyen álprofilt sem. Viszont sokszor úgy érzem, érdemben hozzá tudnék szólni a témához. De nem lehet és ezért értékelem, ha valaki a hozzám hasonló alkalmi kommentelőknek is hagy lehetőséget. Tudom, sokan visszaélnek ezzel. És sajnos megoldást sem tudok a problémára, de attól még szeretném, ha elég lenne, hogy a megjegyzésem végére odaírom: Köszönöm a lehetőséget! Üdv, Anita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. valahol láttam olyat, hogy elég volt egy nevet és mail címet beírni,regisztráció nélkül.
      Az én felületem sajnos nem engedi.

      Törlés
  2. Szeretem ha a blog írója lezser, mivel kikapcsolódás céljából olvasom a blogokat, ha az írója nem szimpatikus nem olvasom bármilyen téma is lehet mert nem vagyok a véleményére kíváncsi. A túl komoly, néha már tudományos hangvételű, merev stílus nem jön be.
    A témákat illetően a változatosság a legjobb, legyen smink, köröm, termékteszt, outfit, így nem lesz egyhangú, unalmas.
    Zavar ha egy blog oldalsávjában csak cégek reklámjai sorakoznak, ez olyan érzést vált ki mintha ezért írná a blogot, 1-2 elmegy.

    Most ennyi jutott eszembe, de ha valaki szimpi a fent említett szempontok nem számítanak, olvasom a blogot :D

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. a jó helyesírás és igényes képek szerintem alapdolognak számítanak egy blognál. rengetegszer találkozni homályos, telefonnal fél másodperc alatt készített képekkel, fürdőszobában vagy valami szakadt háttér előtt. az ilyen képeknek égvilágon semmi értelme, mert mondjuk rossz megvilágításnál teljesen más lesz egy rúzs színe a monitoron, mint élőben. aki meg nem tud helyesen írni és rendesen fogalmazni, azt én nem is tudom komolyan venni sajnos, legyen amúgy akármilyen 'jó' blogger.

    - szerintem fontos még ezek mellett a rendszeres frissítés. nem kell minden nap, az erőltetett muszáj-szagú postoknak sincs értelme, de ha már valaki erre adja a fejét, azért elvárható, hogy ne havonta írjon valamit. persze ez-az mindig közbejöhet, de úgy általában kell, hogy lássam, törődik a bloggal.

    - plusz érdekes, egyedi témák. sokszor szinte ugyanazt a jellegtelenül megírt, unalmas bejegyzést látom mindenhol, sablon témákkal és megfogalmazással. kell, hogy legyen benne valami minimális kis saját gondolat, ötlet is szerintem. legyen hiteles. ugyanez vonatkozik az divat és bjúti-blogokra, szerintem nem sok értelme van országnak-világnak megmutatni a semmilyen farmer-póló kaliberű összeállításokat vagy a 'kifestettem a szempillám' sminkeket. ilyeneket látok eleget az utcán.

    - a 'nem túl sok szöveg' résszel nem feltétlenül értek egyet, attól függ persze, milyen jellegű blogról beszélünk, de aki tud írni és jó gondolatai vannak, miért nem írjon sokat? ha érdemes rá, biztos lesz, aki elolvassa, akit meg nem érdekel, továbbgörget. ennyi.

    - az olvasókra szükség van, de ennek így semmi értelme, hogy a sok olvasótól lesz jó egy blog. a népszerűség és a színvonal sajnos nem függ szorosan össze. ezzel kapcsolatban jutott még eszembe az olvasókkal való kommunikáció, lehetőleg kétoldalú legyen és blogíró reagáljon a kérdésekre, megjegyzésekre. oké, hogy egy többezres olvasótáború blognál nem lehet mindenkinek egyenként visszaírni, de valami általános kis visszajelzés kell, lehangoló dolog úgy érezni, hogy a blogger szarik az olvasóira.

    így hirtelen ennyi jutott eszembe:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én sem szeretem mikor pl egymás után rakják ki ugyanazt a sajtóanyagot.

      én nemszeretem a túl sok szöveget.a frappáns,rövid fogalmazást kedvelem, egy posztot ne kelljen félórán át olvasni.

      Törlés
  5. Írtad h. érdekes témák, igen és nyilván mindenkinek más az érdekes. De én pl. őszintén unom az Oasap reklámokat. Mindegyikőtök bemutatja h. mire vásárolta le amit a reklámért kapott (h. klikkeljenek és mégtöbbet kapjatok)... többnyire ebayes 1 dolláros cuccok, nem értem miért éri meg ezért megalázkodni egy webshop kedvéért. Írták páran h. ingyen van azért teszik, igen csak van aki 1 dollárért nem csinál magából palimadarat (kedvenc blogomon pl. egyik websop reklámja sem szerepel, pedig van elég követőjük, nem 10 dollárt kapnának az Oasaptól sem).
    Vannak a nyereményjátékok, némely blogon havonta, így növeli a látogatottságot... ez szerintem szánalmas. Persze mindenre rálehet fogni h. most ezért meg most azért, meg csak úgy... a lényeg a több követő. Nem megvenni kellene a követőket, hanem a bloggal bevonzani, mert tényleg érdekes és van mondanivalója az illetőnek.
    A tucattémák is unalmasak... egyik lány elkezdi, majd ír róla még azon a héten min. 3, ez nem ötletesség, hanem a másik majmolása.
    Ha vesz 2db terméket, ami ált. Essence azis akciósan az ne legyen már "zsákmány meg haul"... mert nem az.
    A normális képeket is értékelem pl. én. Ha magát fotózza vagy más fotózza nekem mind1, de könyörgöm ne maradjon le a lány fele teste vagy olyan szögből fotózza magát h. egy testrésze sem kivehető rendesen (ha már ruhákat mutat be).
    Sokszor látom h. bizonyos külföldi y.tubos userek videóiból merítenek ötletet aztán kiadják a blogon sajátnak... azért gondolkodhatnának, ha valaki egy kicsit tud angol nyelven, csak egy icipicit, az rájön h. honnan van az ötlet. Tisztességes lány odaírja h. honnan jött az ötlete nem adja ki sajátjának más ötletét. Főleg ha az eredeti ötlet egy olyan usertől van akinek félmillióan megnézik a videóit.
    Én is név nélkül írok, hasonló okból, mint aki írt elsőként ide. Szerintem a névtelen kritikából is lehet tanulni, ha valaki akar. Persze némely lány arca akkora h. mindenki hülye aki vele nem ért egyet. A kommentelőnek lehet véleménye, kivéve ha nem egyezik az övével.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem nem megalázkodás...csupán egy lehetőség kihasználása.
      igen, ilyet már én is láttam, nem kedvelem az *énszartamaspanyolviaszt* embereket.
      kik a kedvenc bloggereid?

      Törlés
  6. Szia!

    A változatosság kedvéért én is névtelenül írok, az első kommentelőhöz hasonló okok miatt.
    Sehová sem regisztráltam be, nem vagyok követő és nem is tervezem, hogy az leszek, de néhány blogot rendszeresen olvasok.
    A kedvenc blogom Csipkelány blogja. Hogy miért kedvelem? Talán azért, mert minden bejegyzése tükrözi az egyéniségét, személyiségét,az írásai és a fényképei is stílusosak.

    Amit nem szeretek a blogokban:

    - a hirdetések tömkelege
    - ha a blogger sajnáltatja magát, hogy kevés a követő
    - amikor hetekig ugyanazon témákat látom mindenkinél( pl: elég egyszer jelezni az új Essence termékeket, vagy felhívni a figyelmet a kiváltható DM csomagokra)
    - amikor egy blogger úgy érzi, hogy a saját blog léte már szakértővé is teszi őt egy adott témában
    - kis túlzással a "minden nap írok valamit, mert ha nem teszem, majd elfelejtenek az olvasók"- helyett: szerintem a kevesebb több elvét kellene alkalmazni, vagyis csak akkor közzétenni valamit, ha tényleg bír valamilyen tartalommal

    Üdvözlettel:
    Laura

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia Laura!
      valóban, Csipkelánynak tényleg minden bejegyzésben benne van a személyisége.
      a sajnáltatást én a fiatalabb-kezdőknél látom, akik azt hiszik, 2hét alatt lehet ezer követőt szerezni.

      Törlés
  7. Teljesen egyetértek az előttem szóló névtelennel. Mint aktív blogolvasó még annyit tennék hozzá: én azt nem szeretem, amikor a blogger már szinte hülyét csinál magából, legyen az körömfestés, smink vagy outfit és ha valaki névvel, vagy név nélkül felhívja rá a figyelmét, akkor meg jön, hogy mert biztos egy dagad, no life disznó az olvasó, meg irigy az ő csodás, fantasztikumokkal, és shoppingolással teli életére....ugyan már!

    A sablonosságot is utálom, vagy ha pl. egymás után 5 NOTD van, csak mert másra nincs se idő, se lehetőség - (kivéve nail art blogok).

    Nem bírom az össze vissza sablonokat, ahol az oldalsávon túllóg a banner.

    Még amit hanyagolni kéne: önfotó mobillal piszkos fürdőszobatükörben. Ez belőlem semmi pozitív reakciót nem tud kiváltani, sem pedig az, amikor xy végigjárja a plázákat, lefotózza magát a próbafülképben, lehet semmit nem vesz, de még tudat alatt is azt sugallja, hogy igen. Lehet ezt csak én magyarázom bele, de engem ez is zavar. Egy kivétel van, mikor pl rátalálsz valamire és mondjuk feldobod a kérdést, hogy megvegyem v ne, de ez max fél évente egyszer megy el, többször baromira átlátszó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. próbafülkéssel talán még nem is találkoztam:D

      Törlés
  8. Nem akarok reklámozni vagy hasonló, mert attól rosszul vagyok, de nemrég írtam erről egy bejegyzést, úgy gondolom egyszerűbb ha belinkelem, minthogy még egyszer leírnám ugyanazt a véleményt. http://peaceidezet.blogspot.hu/2012/07/egy-jo-blog-titkai.html

    VálaszTörlés
  9. Régen több témában olvastam blogokat, most ez főleg a körmös és babás (kisgyerekes) blogokra korlátozódott.

    Olvasóként 2 dolog tud elrettenteni egy blogtól:
    Ha állandóan köpköd másokra és azzal van elfoglalva az írója, hogy más mit csinál. Pl. a Terinél miért van megint nyereményjáték, a Gizi megint miért kapott terméket tesztelésre, a Maris meg olyan ronda képeket csinál, hogy nem is értem, miért olvassák....
    Ha nem szimpatikus ilyenek miatt az író, a blogja sem fog érdekelni, akármennyire is szerettem előtte.

    A másik dolog, amit blogon nem szeretek, az a már-már kényszeres törekvés a tökéletességre.
    Jobb szeretem a spontán dolgokat, sőt, még a szeleburdi írások is jobban bejönnek, mint egy olyan írás, ami tökéletes, de elalszok rajta olvasás közben.

    Nem kapok sikítófrászt egy helyesírási hibából, ha valaki elgépel valamit. Istenem, megesik. Van, hogy háromszor átolvastuk a bejegyzést, mégis bent marad egy elírás.

    A termékteszteket nagyon szeretem, vásárlás előtt minden létező tesztet elolvasok, minél több vélemény van róla, annál jobb. Nem számít, hogy kicsi vagy nagy blog írja a vélményét.

    Kommentelés:
    Ahol van szóellenőrzés, oda nem kommentelek.

    Képekkel kapcsolatban: ahol nincs átvilágító doboz és nem tudom a képeket végignézni nagyban görgetéssel, ott az első kép után be is csukom a blogot. Engem rettenetesen zavar az ide-oda kattintgatás, főleg sok kép esetén.

    Sablon terén az egyszerű, letisztult blogokat szeretem, a fekete háttér és a fehér betű kombó annyira zavar, hogy bele sem kezdek az olvasásba.

    Az oldalsávban levő cuccok soha nem zavarnak, akármennyi dolog legyen belepréselve, ha a bejegyzések átláthatók.

    A jó blog receptjét nem tudom, de engem olvasóként ezek tudnak elriasztani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. most komolyan...dobozban élek én? nem találkoztam még ilyen köpdöséssel...

      a szóellenőrzést én is gyűlölöm.

      Törlés
  10. Én bevallom, unom ezt a témát:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viccen kívül, már annyi helyen olvastam róla:D Számomra mindig az volt a fontos, hogy magam kedvére csináljam, nyilván örülök az olvasóknak, de nem az a célom, hogy a lehető legtöbb legyen belőlük. Névtelenségre annyit írnék, hogy nekem az e-mailem és a blogom más címhez van rendelve és amikor facebookról nyitok meg egy új posztot, annyira macerás átjelentkezni, hogy szoktam névtelenül írni. Bár azt jellemszegénynek tartom, hogy valaki ezt arra használja, hogy mások önbizalmát rombolja, ahelyett, hogy a sajátját építené. Sok teltebb lánynak adhatsz a blogoddal bátorítást (sokan sajnos maguktól nem jönnek rá, hogy nem kell magukat takargatni), aki ezt nem fogja fel, annak üzenem, hogy MINDEN NŐ GYÖNYÖRŰ!!!! Nem lehet ezt eléggé hangsúlyozni:) Kinézet engem annyira nem érdekel, a blogger személyisége a legfontosabb.

      Törlés
  11. Az én hozzáállásom biztos ismered, ha már linkeltél a második sorban. :D
    De egyébként van igazság a fent leírtakban is, bár én igyekeztem nem túl szigorú lenni, elvégre a legtöbb blogger nem szakavatott újságíró vagy fotóművész, de tény, egy szintet bármely amatőr író tud hozni, csak kérdés, akarja-e. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. meg szerintem neki is kellemesebb egy szép blogot írnia:)

      Törlés
  12. Szia!
    Jó a blog szerintem, ha:
    - nem korlátozzák a kommentelés lehetőségét (pl. lehet névtelenül is)
    - igényes, szép fotók (nem mobilos, fakó, életlen)
    - változatos bejegyzések
    - áttekinthető oldal (szerintem a tiéd szép)
    - a blogger el tudja viselni adott esetben a negatív kritikát is (nyilván arra gondolok, amikor ez kultúrált formában van megfogalmazva)
    Kb. ennyi. :)
    Anett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anett!
      először is:
      köszönöm.

      Aztán:
      sajnos a névtelen kommentelők között sok a troll, miattuk nincs esélye a normális névteleneknek.
      Bár erről az a véleményem, ez egy 2 perces regisztráció, annak aki sokat olvas blogokat, megéri...

      Törlés
  13. Szia!

    Szerintem lehessen névtelen kommentelés, és max tedd be mögé a moderációt vagy nem tudom, de néha úgy írnék, csak nincs semmilyen fiókom.

    A jó blog:
    Inkább azt elmondom, hogy mit nem kedvelek a tiédben, szerintem az hasznosabb :)

    Írtad, hogy jó minőségű fotók kellenek. Nálad gyakran vannak homályos, vakus és/vagy teljesen bemozdult fotók, akár körömről, akár outfitről. Kicsit nekem az jön le, hogy mindenképpen akarsz heti X posztot és legyen az bármilyen is, inkább kirakod, hogy a mennyiség meglegyen.
    Bár szerintem inkább a minőségre kéne menned. Hogy aki feljön a blogra, az ne zsinórban 3 rossz képminőségű poszttal találkozzon.

    Az outfiteknél ha nem emlékszel, hogy honnan van, akkor szerintem egyszerűen hagyd ki, ugyanez az "ezeréves C&A.. vagy Takko?!" is, nem sok segítség, így meg zavaró :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      az a gond ezzel, hogy ha nem írom ki, tuti hogy az első kommentben rákérdeznek, hogy honnan van:D
      egyáltalán nem megyek a mennyiségre, sokszor nincs meg a heti 2 sem.
      egyébként a képminőség sokat javult, és igyekszem még javítani,de úgy tűnik ezt nem lehet elégszer elmondani:)egyébként a kérdéseim nem pont az én blogomra vonatkoztak, általánosságban érdeklődtem:)

      Törlés
  14. Én nem rég hagytam abba. Sajnos nem jött össze, és nem akartam nyilvánosan nyafogni, hogy jaj, miért nem olvastok meg minden. Ha nem, hát nem. :) Mondjuk nálam sanszos, hogy a 3 mpx-es telefonnal volt a gond, meg nem tudom...
    Jó bejegyzés volt, tetszett,hogy elolvashattam több ember véleményét is a témában.

    VálaszTörlés
  15. Azt hiszem, ezzel egyedül vagyok, de... engem pont a képek minősége érdekel a legkevésbé, az az igazság, hogy általában át is görgetem őket, engem egyértelműen a szöveg vonz, minél több, annál jobb.:)
    Ebből következik, hogy amit a legkevésbé szeretek, az az, mikor egy teszt öt-hat képből áll, de mindehhez a blogger körülbelül két sort fűz. Ezekkel a bejegyzésekkel nem tudok túl sokat kezdeni.:)
    Amit még nem szeretek, az az Ani által írt "köpködés", bocsánat, de ez szerintem visszataszító.
    Továbbá örülök, ha nincs szóellenőrzés, bár ha igen, azt is túlélem, szeretem, ha vannak címkék, ha könnyen átlátható a blog, de igazából ami nekem fontos, az az, hogy a fenti negatívumok (kevés szöveg, mások szapulása) ne legyen, és akkor már tetszik is általában.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fúúúú, én a szóellenőrzéstől a falat kaparom :D

      Törlés
  16. Én sem vagyok "nyelvtannáci", szeretnék anonim maradni, mivel egyébként szarok bele bár néhány esetben hozzászólnék.

    Amit hiányolok a legtöbből az, hogy a "háziasság" vagy a praktikum egyetlen molekuláját sem látom. Engem igen is érdekel, hogy milyen sütit sütöttél, főztél, mivel vártad a vendégeket, hogyan lehet egy kényes foltot kivenni a ruhából, mivel fessek tojást húsvétra.

    Azt hiszem a szépséghez nem csak 200 Ft-os szemceruza, vagy a pofátlanul drága vernis lakk tartozik. (Nem a másolatot sem vettem meg...egyébként nem tudom miért kell elhasalni az oliva(jajdelibafos)zöld lakktól.


    A jó blog... élményt, katarzist nyújt. Azt hiszem ha úgy érzem egy-egy post olvasása után, hogy "de jót mosolyogtam", "ez kell nekem", "jé??... ezt nem is tudtam" vagy egyéb hasonló gondolatok megfordulnak a fejemben akkor megérte és holnap és azután is megnézem.

    A másik verzió esetleg, amiért "követem" az az lehet, hogy:


    -Jézusom, hogy néz ki. (köröm, outfit, smink, haj... teljesen amatőr terméktesztek, amiket 150 éves kozmetikai és bőrgyógyászati tapasztalattal vezetnek fel)

    -Hasonló gondolkodású fórumozó trollok (jelezném én nem kommentelek, mivel akkor a mókának végeszakadna)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívemből szóltál :) Kedves névtelen

      Törlés
    2. Nagyon érdekes volt a leírásod, én is szeretem a praktikus dolgokat :)

      Törlés
  17. Én kicsit gyengébben látok, ezért a bonyolultabb desingeket nem nagyon szeretem, és a a szín-háttér kombó bántja a szemem, azonnal el is kapcsolok. Szeretem a letisztult felületeket, átlátható bejegyzéseket, néha nem árt egy-két üres sorral megtoldani a bekezdéseket - sokat segít az olvasásban, ha hosszabb a szöveg. A rajongói oldalakat nem nagyon szeretem - ömlengős és csöpögős, gyakran elvakult és felesleges viták színhelyei. Kedvenc témáim: receptek, kisállatok, kisgyerekek (sok a gyerek a családban, nem árt tanulni hozzájuk), kreatív/dekor, irodalmi portálok. Igen-igen, főleg hobbi-orientált blogokat szoktam nézegetni, ha éppen ráérek. Az elgépelésért nem mindig szoktam harapni, mindenkivel előfordulhat, de ha nagyon sok és durva hibákat találok, akkor az szokott zavarni, és szólok is olyankor - eddig még senki nem evett meg érte. Néha egy-egy témát megközelítek több szemszögből is, engem nem zavar ,ha több blog szól ugyanarról a témáról, de más véleménnyel. És örülök, meg köszönöm, hogy feltetted ezt a kérdést :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig köszönöm, hogy ennyi mindent leírtál :)
      Sokat lehet belőle tanulni :)

      Törlés