2013. április 1., hétfő

Húsvét így is, úgy is...


Lehet, hogy írtam már, hogy Fontos majd' 200km-re lakik tőlem. Ez nem olyan huuu de nagy távolság alapvetően (persze olyankor az, amikor a szuper közlekedés miatt nem tudok eljutni, de sebaj). Tehát nem olyan nagy a táv, és mégis rengeteg különbség van a náluk, és a nálunk között.
Igen, országon belül...

Hogy hogyan zajlik a Húsvét nálunk?
Szombaton este-éjjel tojásfestés, még akkoriból maradt ez meg, amikor a tesóim kicsik voltak, és hittek a húsvéti Nyusziban. A kész, festett tojásokat kikészítjük egy kosárba, benne fű, meg csoki meg minden. Vasárnap reggel tehát, amikor felébredünk, már megérkezett a nyuszika, jókat eszünk, mindenféle sütikéket, stb. Sonka általában nincs nagy mennyiségben, mert nem igazán szeretjük.

Hétfőn pedig az öcsém, és nevelőapám meglocsolnak, és szintén eszünk-iszunk. Elvagyunk. Általában  hétfő az pizsis ünnep nálunk.

És hogy Náluk hogy zajlik?
Vasárnap reggel felkelnek,sonka-kolbász-tojás-kalács. A tojásokat nem festik be. Aznap pihi van, de nincs együtt  acsalád, szokásos nap, csak finomságokkal.
Hétfőn locsolkodás. Mindenki kiöltözik (!!!), és a fiúk útnak indulnak. Locsolóvers, kölni, és az anyuka otthon várja a locsolókat, míg a fiúk elmennek locsolni.

Olyan érdekes, hogy ekkora különbségek legyenek, pedig hát csak 200km. Náluk a hétfő sokkal fontosabb, mint a vasárnap. Egyébként szentmise mindkét helyen vasárnap van, ez közös:)
Ti is észrevettétek, hogy országon belül mekkora különbségek vannak a szokásokban? Az étkezésekről már ne is beszéljünk, a is megérne egy bejegyzést.:)

Én ezzel a bejegyzéssel szeretnék Nektek boldog húsvétot kívánni, bárhol és bárhogy is ünneplietek! :)

3 megjegyzés:

  1. Nekem tetszenek a különböző szokások. Ahany ház annyi szokás :-)

    VálaszTörlés
  2. szerintem sem igazán a tájegységek miatt van ez,hanem ez úgy háztartásonként is változhat simán, van akiknél nagy családi buláj, van akiknél meg inkább ez a locsolós téma jön be.

    VálaszTörlés
  3. hát tényleg érdekes :D
    igazából én nem igazán bírom a locsolás főleg nem ilyen pacsulikkal..ha chanel 5-el jön valaki akkor maximum benne vagyok..

    kb 10éves koromig tűrtem hogy néha 1-1 osztálytárs eljött,utána sok ismeretlen is akart jönni akiknek csak a pénz kellett, aztán utána fanyalogtak ha nem adtunk eleget, meg földhöz vágták az udvarunkban a tojásokat.. egyszer engedtünk be ilyeneket, utána már nem.
    még pár évig apu locsolt vízzel, de aztán az is elmaradozott ahogy felnőttünk ..
    azóta nálunk ilyen a húsvét:
    szombat d.u én tojástfestek, előkészítünk mindent anyuval (bepanírozzuk husikat stb) 5körül felpakoljuk a sonkát , este levesszük, elrakjuk hűlni. másnap sonkát reggelizünk, jönnek tesómék ebédre, velük vagyunk vasárnap. sötétedés előtt apu kimegy, bezárja a kaput, kikapcsolja a csengőt.
    hétfőn nem csinálunk semmi különöset, lazítunk..

    VálaszTörlés