2013. július 3., szerda

Fogamzásgátlás... de hogyan?


Sziasztok!
Mivel úgy láttam a menstruációs poszt tetszett Nektek, úgy gondoltam, folytathatnánk az eszmecserét a női témákról. Örülnék, ha megint annyira aktívak lennétek, sok újdonságot tudtam meg a kommentjeitekből, ebben a mostani témában pedig biztosan még több újdonsággal találkozhatunk.
Először is leszögezném, hogy szerintem ez egy nagyon fontos téma, és igenis beszélni kell róla. Szerintem rossz, hogy az iskolákban sem beszélünk erről. Manapság már nem azokat az időket éljük, hogy "A szex az rossz, ne csináljátok!"... Igenis a fiatalok is élnek szexuális életet, ezen tovább kell lépni, és inkább segíteni kell őket a fontos döntések meghozatalában.
Jön majd egyébként erről is egy poszt, szüzesség elvesztése, ilyesmi, de most beszéljünk arról, mi van, ha már megtörtént?
Ami szerintem a LEGESLEGFONTOSABB:
Aki elég érett ahhoz, hogy szexuális életet éljen, annak elég érettnek kell ahhoz is lennie, hogy a védekezésről  gondoskodjon.
A  védekezés NEM CSAK a nő dolga.

Nézzük,milyen módszerekkel védekezhetünk:

1, Óvszer
A legelterjedtebb forma. Biztonságos, könnyen elérhető.
Pro: Sokféle óvszer kapható, nem bombázod általa a szervezeted hormonokkal, véd a nemi betegségek ellen, könnyű a használata, mindig kéznél lehet (ne tartsd a pénztárcádban, az apró pénz dörzsölése nem tesz jót neki), én személy szerint ezt ajánlom a kapcsolatok elején, és a fiatalabb korosztálynak -természetesen nem a 13-14 évesekre gondolok, ha Te ennyi idős vagy, légyszives várj még, hidd el, nem fogod megbánni.
Kontra: figyelni kell, nem sérült-e, jó-e még a szavatossága, az érzelmek hevében is oda kell figyelni,és fel kell rakni, közben is figyelni kell az épségére.

2, Fogamzásgátló tabletta
Nagyon sokféle van, nőgyógyászati vizsgálat után az orvos írja fel, általában 3 havi adagban. Az orvos általában azt is megkérdezi, mennyi pénzt tudsz rászánni, stb.
Pro: vizsgálatok után kapod meg, általában jól választ az orvos. Ha mégsem, újat kell szedni. Különböző árkategóriákban kapható, hatásos, nem kell szex közben a védekezésen agyalnod, könnyű a használata.
Gyengítheti a mentruáció erősségét, és a vele járó fájdalmakat, szebbé teheti az arcbőrödet.
Kontra: előfordulhat súlygyarapodás, napi szinten kell szedni, nem szabad elfelejteni, használatával a rendszertelen menstruáció is könnyen beállítható, "csak" 99%-osan biztonságos.

"Az egyes fogamzásgátlási módszerek megbízhatóságát az úgynevezett Pearl-index (PI) segítségével lehet meghatározni. Ez azt mutatja meg, hogy 100 nő közül, akik az adott módszert alkalmazták, egy év alatt hány esett teherbe." 

3, Hagyományos módszerek (megszakításos,naptáras,stb.):
Na, ezek azok, amikben én egyáltalán nem hiszek. Nem is írnék róluk pro-kontra érveket, mert szerintem csak hátrányaik vannak, amik közül a legnagyobb, hogy egyáltalán nem biztonságosak.

4, Fogamzásgátló injekció
Kevésbé elterjedt fogamzásgátlási forma, sok mellékhatással, én a legkevésbé sem ajánlom (de én nem vagyok orvos).
Pro: Az injekció 3hónapig véd a nem kívánt terhességtől, olcsó (1500-3000Ft), nem kell sem a szex közben, sem egyébként foglalkozni a védekezéssel 3 hónapig, csak nőgyógyász adhatja be, és az időpontokat pontosan tartani kell.
Kontra: pecséttelő, vagy állandó vérzés, szabálytalan mentruáció jelentkezhet, rengeteg mellékhatásról, és rossz tapasztalatról olvashatunk.

5, Pesszárium
Ez is elég elterjedt módszer, bár én nem sokat tudok róla, akinek vannak tapasztalatai, megoszthatja.
Pro: biztonságos, még szex előtt kell felhelyezni, az orvos megmutatja, hogyan kell felrakni, kb. kétévente kell cserélni.
Kontra: a spontán szexnek lőttek. Ha mégsem, akkor: "Várj 20 percet."

6, Spirál
Erről nem is nagyon írnék, csak olyanok használhatják, akik már szültek.
Ennek ellenére ha valakinek vannak érvei mellette, vagy ellene, az leírhatná. Kíváncsi lennék, milyen.

Ti hogyan védekeztek? A leírt módszerekkel vagy mással? Mit ajánlotok? Volt-e már bármilyen negatív tapasztalatotok valamelyik módszerrel? Próbáltátok már az injekciót?

49 megjegyzés:

  1. Nekem sajnos nem kell ilyeneken gondolkodnom, természetes fogamzásgátlóm van- nem működik a petefészkem. Viszont, ha ezen kellene gondolkodnom, hát nem tudom, hogy mi lenne! Nagyon nehéz a választás!
    Egyébként ide írtam volna még a megszakításos közösülést is, mert az is jó végülis.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóóóó, sajnálom:S

      A megszakításos az egyik legrizikósabb, én senkinek sem ajánlom, egyébként írtam is, a hagyományosba tartozik, és tényleg nem túl szerencsés.

      Törlés
    2. Jééézusom, ne mondd már, hogy te ide sorolnád a megszakításos módszert??? Na pont az ilyen gondolkodás miatt esik teherbe rengeteg tudatlan tinédzser. Az előváladék részben tartalmazhat ondót is, így még ha nem is benned megy el a pasi, akkor is nagyon nagy a veszélye, hogy teherbe esel. Ne emeljük a megszakításos módszer népszerűségét, a legnagyobb butaság a világon.

      Én egyébként az óvszerre szavazok, mert ez a legbiztonságosabb, és nem mérgezem vele a szervezetem.

      Törlés
    3. a táblázat is mutatja,mennyire rizikós a megszakításos "védekezés".

      Törlés
  2. Szerintem egy elég népszerű eszköz kimaradt, ez a hüvelygyűrű (Nuvaring). Ez szintén hormontartalmú, viszont nem szájon szájon át alkalmazandó mint a tabletta, így a hormonok nem mennek át a szervezeten stb. 3 hétig fen van, utána egy hét szünet, ekkor jön a menzesz, majd jön a következő gyűrű szintén három hétig, egy hét szünet, és így tovább.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hűűű, de igazad van, ezt kihagytam.
      És ennek vannak hátrányai?

      Törlés
    2. Hát végülis ami hátrány lehet, hogy ott van az emberben egy ilyen "gyűrű" (szilikonból van, tehát rugalmas), és ezt esetleg szex közben lehet érezni... Illetve figyelni kell arra, hogy amikor felhelyezed, akkor rá 3 hétre ugyanabban az időpontban kell kivenni, majd egy hét múlva ugyanabban az időpontban kell feltenni a következőt, max. plusz/mínusz 3 óra eltérés lehet. Viszont ami még jó benne, hogy pl. ha fog.gátló gyógyszernél hasmenés/hányás van, akkor ugye az befolyásolhatja a hatást, ezt viszont ilyesmi nem befolyásolja.

      Törlés
    3. Ez biztosan nagyon buta kérdés lesz, de alapállapotban nem lehet érezni, mármint saját magadnak...?

      Törlés
  3. Én abszolút "antibébis" csaj vagyok, nem is nagyon próbáltam még mást tartós monogám kapcsolatban csak a tabit, és maradéktalanul megbízom benne. :) Nekem nagyon bevált szerencsére egészségügyileg is, max az első pár hétben pattogok ki tőle ha hosszabb időre elhagytam és újra szedni kezdem, vagy gyógyszert váltok. Most épp nem szedek ("sajnos" nincs szükségem rá), de esküszöm hiányzik az összes pozitív hatása! :)

    A környezetem szeret azzal riogatni h hosszú távon majd lesznek problémáim azzal h hazavágtam a hormonháztartásom, lehet h igazuk van de pillanatnyilag ez nem érdekel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nővérem 8 éven át szedett gyógyszert, mégis mellette esett teherbe, de ja, abszolút biztonságos... Ostobák. 100%-ig semmi sem nyújt biztonságot.

      Törlés
    2. Nekem is van 19 éves ismerősöm akinek a 18 éves barátnője tabi mellett esett teherbe, és most 1 éves a gyerekük... Ok, kicsit túlzás volt h annyira biztos... de azért a mérleg még mindíg alaposan a másik oldalra billen.

      Törlés
    3. Nos, azért mert vki 8 éven keresztül szedte, attól még teherbe eshetett, MERT nem vette be azonos időben, vagy mert véletlenül kihagyott 1-2 tablettát, vagy mert épp hasmenése volt, vagy egyebek :) Kedves Zsóka, a nővéred ezeket mind betartotta? :)

      Mivel ezeknek már nagyon alacsony a hormontartalma, a fent említett tényezők nem elhanyagolhatók a tabletta szedésekor.
      Nyilván nem 100%-os, hanem csak 99,9%-os hatásfokkal működik, ha mindenki betartja az előírásokat és nem kerül homokszem a gépezetbe :)

      Törlés
  4. Én is hüvelygyűrűt használok, szerintem ez a legjobb, azóta nincsenek fájdalmaim menzesz idején és a mellem sem fáj. Viszont amit már írt az egyik olvasód be kell tartani bizonyos utasításokat a használatában. Nekem kimaradt tőle 1 menzesz de szerencsére nem lett belőle baj, de ezt hátrányként mondanám, a betegtájékozó is írja sajnos... De ez nálam azóta nem fordult elő remélem nem is fog.

    VálaszTörlés
  5. 7 éve szedem a gyógyit, eddig háromszor váltottam márkát. 2-3 évente érdemes hosszabb szünetet (3 hónap) tartani, hogy regenerálódjon a szervezet. A hét év alatt kb 3-4szer fordult elő, hogy elfelejtettem bevenni, és egyszer volt a horvátországi nyaralás alatt, hogy nem hagytam szünetet két levél közt. Nincs panaszom, nem híztam nagyon meg (illetve nem ez miatt híztam), bár az arcbőröm sem lett szebb. A nuvaring abból a szempontból jobb, hogy nem felejti el az ember naponta bevenni, viszont én nem tudnám elviselni, hogy ott van...úh marad a gyógyi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen márkákat szedtél eddig?
      Miért kellett váltanod?

      Törlés
    2. Nem kellett váltanom, csak új orvosom lett, ezt ajánlotta. Most symiciát szedek.

      Törlés
    3. A mostani gyógyszereknél már nem áll a "szünetet kell tartani" dolog, mert nagyobb kavarodást okozol vele mintha hosszabb távon szednéd. Általában azt mondják 10 évet simán lehet egy huzamban szedni, annyi idő után optimális esetben úgyis tervezel már babát, szóval úgyis abba hagyod. Én 8 éve szedem egyhuzamban az enyémet (Mercilon), egyszer sem tartottam szünetet, és teljesen jók az értékeim. Majd ha babát szeretnék abbahagyom, a szünetekkel csak megbolygatnám a hormonháztartásom, amivel több kárt lehet okozni mint hasznot.

      Törlés
  6. Díjat kaptál Tőlem, nézz be Hozzám :)))
    Pusza: Reni

    VálaszTörlés
  7. Nekem a 3 hónapos szuri tökéletesen bevált, semmilyen negatív mellékhatás nem jelentkezett, pozitív viszont igen: azóta nincsenek 3 napos-hányós-szemkiesős migrénjeim.
    Én sem ajánlanám senkinek a lehetséges mellékhatások miatt, de a dokibácsimmal pont a migrén miatt választottuk ezt - és bejött

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia.latom h szurit kapsz mint foggatlo.elotte is migrenes voltal vagy szedtel bogyot es attol?mert en gyerekkorom ota migrenes vagyok es a tabitol meg rosszabb lett.elvileg nem is szedhetnek de vmi kell mert nagyon odavag amikor megjon(orankent tamponcsere eros gorcsok kb 7 napig van meg).nem maradtak el a menzeszek amiota megkaptad?azt olvastam h ez az egyik mellekhatasa h nem jon meg egyatalan vagy csak pecstelo van...koszonom valaszod:)
      Cintia

      Törlés
    2. Jajj de jó pozitív példát is olvasni a sok riogatás után:)

      Törlés
    3. Cintia, 3 éves korom óta van migrénem. Nagyon durva volt végig, hetente 2-3 nap, folyamatos hányással. Semmilyen gyógyszer nem használt, viszont a sok hányástól és a gyógyszerektől gyomorfekélyem lett, felnőtt fejjel lefogytam 38 kilóra, sorolhatnám (más gyógyszer meg hizlalt, szóval jojóztam egész életemben).
      Tablettát többfélét is próbáltam, volt, amitől majdnem szétment a fejem, volt, ami "viszonylag" jó volt.
      Terhesség alatt egyáltalán nem volt migrénem! Utána megint majdnem megdöglöttem, szinte minden nap hánytam hónapokig.
      Ekkor mondtam a dokibácsinak, hogy csináljon már velem valamit, mert nem bírom. Azt mondta, valószínű, a hormoningadozás nem tetszik a szervezetemnek, és jobb neki, ha folyamatosan egy szinten van.
      Szóba jött az implantátum, a hormonos spirál és az injekció.
      A szurit próbáltam ki először, teljesen meg vagyok vele elégedve, az olvasott mellékhatások közül egyik sem jelentkezett nálam, pedig több, mint egy éve kapom.
      Cintia, ha gondolod és van kérdésed, nyugodtan írj mailt :)
      Rami, bocsi, ha hosszú voltam :)

      Törlés
    4. UI: a dokibácsi mindent elmondott az injekció lehetséges mellékhatásairól, én is utánaolvastam a neten, tényleg nem írnak róla jókat. De úgy mentem a dokihoz, ha kell, pakoljon ki, babát nem szeretnék többet, de azt az erős és szinte folyamatos migrént már nem bírom tovább (ugye a migrén elmarad változó kor után vagy legalábbis jelentősen csökken.
      A többit leírom priviben, ha érdekel :)

      Törlés
  8. Az én pasim kiszáll kökinél, ez a legkirályabb (Y)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na mert az aztán 100%... Komolyan. (tisztelem őt ha tényleg, de szerintem 10ből 9,5 pasi nem képes erre...)

      Törlés
  9. Elméletileg van fogamzásgátló hab vagy zselé is. Nem használtam, úgyhogy nem tudok róla beszámolni. Mi a hagyományos gumis dologban bízunk. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom annál is lőttek a spontaneitásnak:D

      Törlés
  10. Szabo Zsokanak:

    A kökis megoldasod fenyeben kisse erdekes, hogy leostobazod a gyogyszerben bizokat.

    Nos, en hosszu-hosszu evek ota szedek gyogyszert, idonkent szunettel. Az egyik ilyen szunetben ismerkedtem meg a ferjemmel, es meg a gyogyszer ujboli szedese elott epp igy "vedekeztunk", bar tudtuk, eleg rizikos. Nos, jelentem, par het kellett csak, es terhes lettem. Nyilvan nem tartottuk meg a magzatot. De azert az abortusz elotti vizsgalatot meg a vele jaro hercehurcat nem kivanom senkinek. A nalam lelkisebbek meg egyeb negativ elmenyekkel is gazdagodhatnak hasonlo helyzetben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves no name felhasználó! Sajnálom, hogy a poén nem jön át.. Ajánlom, hogy jól hancúrozd ki magad a férjeddel, hogy kicsit nevetni is tudj :)

      Törlés
    2. Zsóka, légyszives a személyeskedést mellőzni, máskülönben nem tudom közzétenni a kommentjeidet.

      Törlés
    3. Rendben. Bár érthetetlen, hogy a poén miért nem jön át senkinek.

      Törlés
    4. Értjük a poént,csak a további kedvességeket kellene elhagyni. Pl. ostobázás.
      Egyébként Te mit tartasz megfelelő módszernek?

      Törlés
  11. Ne aggodj miattam Zsoka, tudok nevetni. Még rajtad is. De azert koszi a tippet, hamarosan elni is fogok vele. ;)

    VálaszTörlés
  12. Megszakítás évek óta,nekem bevált,bár a nőgyógyász szerint hun módszer:hun hat,hun meg nem:-)Tablettát kb egy éve próbáltam szedni egy komoly kapcsolat kezdetén.Nem vált be, egyfolytában véreztem tőle,testem- lelkem tiltakozott ellene.Korábban helyi fogamzásgátlással,kúppal is próbálkoztam,de lehangoló hogy kifolyik,m
    eg ugye kizárja az orális szexet.
    Én mondjuk könnyen vagyok bátor,ha teherbe esnék,mimdenképpen és örömmel megtartanám.
    A gumit rühellem,megérztem,ha a férfiak is.
    Alix

    VálaszTörlés
  13. Mi még a kapcsolatunk elején járunk a párommal, ezért egyelőre óvszerrel védekezünk. Azt viszont észrevettem rajta, hogy nem igazán viseli el a gumit, ezért biztosan váltani fogok fogamzásgátló tablettára. A menzeszem még most is elég rendszertelen, abban bízom, hogy ez talán helyre rakja a hormonháztartásomat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a rendszertelen menzesszel érdemes elmenni a dokihoz, én hasonlóképpen voltam, mint te és kiderült, hogy ökölnyi méretű ciszták vannak a petefészkem(b)en. nekem emiatt is muszáj volt gyógyszert szednem, ami nem jött be, így nuvaringre váltottam, ami tökéletes, ahogy Szandra is írta.
      de egyébként van olyan, hogy a ciszták nem okoznak problémát és az első terhesség lezajlása után el is múlnak. de azért ennek járj utána, nehogy később legyen belőle nagyobb bajod. :)

      Törlés
    2. hasonló helyzetben voltam, mint te. 16-17 évesen még rendszertelen menzesszel, ami ha barátja is van az ember lányának elég idegesítő tud lenni. kiderült, hogy ökölnyi nagyságú cisztáim vannak a petefészkem(b)en, és emiatt jött meg totál rendszertelenül.
      a ciszták szerint általában nem kell aggódni, rengeteg lánynak van, és általában az első terhesség után mérséklődik a probléma. nekem sajnos nagyon rossz helyen voltak, majdnem műteni kellett, de megoldódott magától.
      pont emiatt kellett elkezdenem fogamzásgátlót szedni, ami problémát okozott, ezért nuvaringre váltottam, ami nekem tökéletes.
      tehát, menj el dokihoz, nehogy valami bajod legyen most vagy később...

      Törlés
    3. igen, Mesinek teljesen igaza van, nekem is van ismerősöm,aki így járt.

      Törlés
    4. Köszi a tanácsot, mindenképp elmegyek egy nőgyógyászhoz, amilyen hamar csak tudok. Remélem nincs semmi bajom.

      Törlés
  14. Hú tényleg valaki írta feljebb, de vannak ezek a helyileg ható krémek, amiket előtte kell felkenni, vagy ilyesmi... mindig látom a reklámját a tv-ben.

    VálaszTörlés
  15. Sziasztok!
    Én már bőven 30 fölött járok, gondoltam megosztom a tapasztalataimat én is. :-) Kb. 8 évig szedtem fogamzásgátló tablettát, többfélét is. Sajnos nálam minden mellékhatás előjött, amit el lehet képzelni: hajhullás, hisztisség, pattik, csökkent libidó, stb. Férjemmel már több, mint 2 éve próbálunk kisbabát "összehozni", eddig sajnos sikertelenül. Időközben megállapították, hogy a sok évnyi fog.gátló szedése miatt hipofízis adenómám lett és sajnos az okozza nálam a terméketlenséget. Persze lehet kezelni, mindenféle hormonokkal.
    Ha ezeket tudom, biztos nem szedek fog.gátló tablettát. Nem mondom, hogy mindenkinél előjön ez a dolog, de látva a tömött meddőségi centrumokat, elgondolkodtató...
    Persze ez mindenkinek a saját döntése, és igazán nem akarok riogatni, csak leírtam az én esetemet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :S
      Nagyon rossz ezt olvasni, sajnálom, hogy ez történt veled:(
      Mindenesetre azért érdekelne, hogy ha ez tényleg így van, és ez általános, miért van még mindig szinte első helyen a tabletta a módszerek között. Miért javasolják az orvosok?

      Törlés
    2. Hogy miért javasolják az orvosok? Pénz, pénz, pénz. Neki abból nem csepeg semmi, ha az óvszert javasolja, de ha egy vele szerződött gyógyszergyártó bogyóját írja fel neked, neki az anyagilag jó. Nagyon is jó. Nekünk nőknek kevésbé. Én időben feleszméltem, és abbahagytam a szedését, 2 év kellett hogy helyreálljon a hormonháztartásom, pedig csak 3 évig szedtem. Soha többé hormonok.

      Törlés
    3. Rami, nem mindenkinél jön elő ez a sok nyavalya, valószínűleg nekem ilyen a szervezetem, nem szereti, ha bolygatják. :-( Sok ismerősömnek kutya baja a tablettáktól.
      A másik, hogy tényleg egyszerűbb mindenkinek bogyót fölírni, mert az "biztonságosabb", mint az óvszer, meg "kényelmesebb", csak éppen mégis valamilyen szinten a hormonrendszerbe szól bele nagyon csúnyán, és aki erre érzékenyebb, annál okozhat bajokat.

      Törlés
  16. Én is 8 évig szedtem fogamzásgátlót, szintén minden mellékhatásával. Mióta abbahagytam 6-7 kilót fogytam, nem vagyok idegbeteg és egyébként is sokkal jobban érzem magam a bőrömben. Nem tudom, hogy hosszútávon ártott-e valamit, de jó hatással biztos nem volt rám. Mivel babát még nem szeretnénk, így óvszerrel védekezünk párommal, amit egyikünk sem kedvel, de legalább biztonságos... A hüvelygyűrűről eddig nem is hallottam, talán az lesz a megoldás a problémánkra :)

    VálaszTörlés
  17. Én kb. 9 hónapig szedtem fogamzásgátlót majd lett egy kisebb nőgyógyászati problémám, ami miatt nagyon megijedtem és azóta nem szedem. Akkor jöttem rá, mennyire szeretnék majd gyereket és úgy döntöttem, hogy így nem akarom tovább szedni, na meg valószínűleg a probléma is az antibébi miatt lett.
    Jelenleg megszakításos módszerrel "védekezünk" a párommal, de mi már nem bánnánk ha teherbe esnék, ezért is nem teszünk úgymond semmit ellene. :)
    Régebben használtunk hüvelykúpot, utáltam, mert nem lehetett 4 órán át vízzel érintkezni, és elég rossz érzés volt szeretkezés után ahogy folyt ki belőlem. Óvszert mi sem szerettük :) Zs.

    VálaszTörlés
  18. Kérted, hogy írjunk a spirálról.
    Nos nekem édesanyámnak helyezték be, kisebb nagyobb sikerrel.
    A spirál is hormont bocsájt ki magából beágyazódik, így nem fáj, sőt ha jól helyezték fel és a szervezet is befogadta észrevehetetlen.
    Viszont, ki tud szakadni, és egyéb kényelmi problémák is vannak.
    Okozhat a felhelyezéstől függően vérzést. pl. anya esetében egy hónapig tartó vérzése volt az elején. Utána a nőgyógyász mondta neki, hogy előfordul.
    Kizárt a tampon használat. Ez szerintem elég nagy negatívum sok esetben.
    Ha valakinek esetleg kérdése lenne, tegye fel nyugodtan és továbbítom a választ :)

    VálaszTörlés