2013. március 4., hétfő

A fogyásról II. - Étkezés


Az első részhez nagyon sokan írtatok, ami nagyon-nagyon jól esett nekem. Köszönöm, hogy mellettem álltok!:)
Mint ígértem, ma arról lesz szó, hogy hogyan étkezem. Szerencsére ehhez a bejegyzéshez is eljutottunk, ami azt jelenti, hogy elértem a -15kg-ot. Vééééégre.

Akkor első körben azt nézzük meg, mi az, ami tiltólistás. Ezeket nem ehetek, és nem is eszem.
Az első 1-2 hétben rettenetesen nehéz volt, de most már szerencsére nem olyan nagy erőfeszítés megállni, hogy ne egyek ilyesmit.
Tehát, ami tilos:
- máj (rettenetesen magas az energiatartalma)
- cukor
- fehér liszt tartalmú termékek (pékárú, tészták, stb.) ->ezzel lehet kicsit csalni. A rétestésztába csomagolt párolt zöldség pl. ér. Nálam...
- mindenféle cukros/zsíros/rendkívül természetellenes dolgok, pl. chips, csoki, sültkrumpli, stb.

És hogy akkor mit is eszem?
Főételnek:
- saláták, öntet nélkül, vagy nagyon light öntettel. Erre majd még kitérek.
- párolt zöldségek
- csirke, pulyka, esetleg sertéskaraj, illetve comb szigorúan levágva a zsírt.
- hal
- tojás
- rizs
- levesek


A húsokat natúran szoktuk enni, a mindenféle bundák, olajos-zsíros szaftok eléggé hízlalnak, viszont a fűszerek nagyon jól variálhatóak. Ezekkel sem érdemes túlzásokba esni, de egy kicsi igazán nem árt.

Tojásból nyugodtan egyetek egészet, főétkezésre meg pláne. Mondják, hogy csak a fehérjét kéne megenni, de ha okosan csinálod, és nem 10 tojást főzöl ebédre, nem árt az a kis engedmény.
A saláták is ezerféleképpen elkészíthetőek, láthattatok már recepteket a blogon, és majd fogok is még mutatni, érdemes kísérletezni, mert szuper dolgok tudnak egy-egy véletlenből kisülni.
Én nem tudom, hogy vagytok a csirkemell- finom saláta kombóval, de én nem tudom megunni...

Minden egyéb étkezésre:
- müzli (módjával), zabpehely
- tejtermékek
- abonett, különböző felvágottakkal, pl. csirkemellsonka
- zöldségek, gyümölcsök

A reggeli joghurtba nyugodtan szórjatok zabpelyhet, tartalmasabb lesz tőle. A natúr joghurtba szuperek a friss gyümölcsök is. Érdemes figyelni a joghurtoknál a zsírtartalmon kívül a cukortartalomra is.
Az abonett nyugodtan előléphet ebéddé is, ha csirkemellszelet kerül bele, salátával és más zöldségekkel. Picit átázik majd, nem fog úgy ropogni, de szerintem így is isteni. Ha nincs időd uzsonnát/tízórait készíteni magadnak, elég ha bedobsz a táskádba egy-két gyümölcsöt. Ha nagyon szigorúan veszed a fogyókúrád, ne egyél sok banánt. Én ezt ennyire nem szoktam szigorúan venni, a banánt nem vonom meg magamtól, azért mindent mégse:P

Nasinak:
- müzliszelet - módjával
- zöldségek, csíkokra vágva
- gyümölcsök
- ritkán egy-egy kis marék mag ( pl. dió, mandula, mogyoró), vagy aszalvány
- puffasztott rizsszeletek
- alacsony kalóriatartalmú, teljes kiőrlésű kekszek
- nagyon néha 1-1 zacskó popcorn. Ebből is a zsírszegényebb verzió, ami zacskónként 300 kalória. A legjobb ha van popcorn-gépetek, abba csak a kukorica kell.


Nasizni igenis kell! Ha előtte nem bírtál nasi nélkül filmezni, most sem kell másképp lennie. Csak a nasit kell megváltoztatni. Vágd csíkokra a répát, paprikát, és kezdődhet a film!
A gyümölcsöket rendezd el ízlésesen a tálon. Alapvetően ez minden ételre igaz. Egy ízlésesen elrendezett tálról sokkal nagyobb élvezet enni. Az olajos magvakkal nagyon kell vigyázni, óriási az energiatartalmuk, csak nagyon ritkán, kis mennyiségben engedélyezd magadnak. A kekszekkel is ugyanez a helyzet, nem érdemes egyszerre egy egész zacskót befalni.

Ezekből a dolgokból rengeteg variáció készülhet, aminek hála sosem lesz unalmas, vagy egyhangú a diéta.
A következő bejegyzés -20kg-nál jön, a mozgásról lesz benne szó.:)
Ez az én módszerem. Mi a Tiétek? Bírnátok ezt tartani? 

38 megjegyzés:

  1. Én a Dukan-t csinálom, hát az majdnem ennek az ellentéte, teljesen más módszer: ez nagyon vicces szerintem, hogy ezzel is fogsz én meg azzal, pedig ami Nálad engedélyezett Nálam nagyon tilos, és gondolom fordítva is így lehet :D Én a müzliben, abonettben és zabpehelyben nem hiszek, Nálam minden ilyen kikerült az engedélyezett listából, szerintem ezek nem használnak, bár ki tudja, Nálad beváltak ezek is :)
    Nagyon gratulálok Neked, én még csak fele annyit fogytam mint Te, de már ennek is örülök. Sok kitartást! xx

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. óóó, gratula Neked, és kitartást:)
      Olvastam a Dukan-ról, de úgy gondoltam, inkább olyat csinálok, amit biztosan be tudok tartani, mindenesetre ha Neked azt is sikerült, nagyon ügyes vagy, én nem bírnám:)

      Törlés
  2. Szerintem jól összeszedted a lényeget. Nem kell mindent megvonnunk magunktól, mégis van eredménye, te vagy az élő példa erre! :) Gratulálok az eredményhez, ügyes vagy! :) Amúgy én sem tudok filmet nézni anélkül, hogy egyek :D Mindegy mi az, csak legyen valami, de mindenképp a zöldségek a legjobbak erre a célra :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. muszáj rááágniiii:D
      AAz a gond, hogy vannak ezek a finom iható joghurtitalok is, nem is vészes a kcal tartalmuk, de én nem bírom megcsinálni, hogy mondjuk azt vacsizok...tényleg muszáj rágnom:D
      Filmek alatt meg fokozottan:D

      Törlés
  3. . a Paleo-dietarol hallottal mar? ha van idod, olvass kicsit utana :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, eléggé utánanéztem mindennek,mielőtt belevágtam ebbe, így a paleoról is olvastam:)

      Törlés
  4. Gratulálok!
    Én csak néhány kg-ot szeretnék fogyni, ezért inkább életmódszerűen próbálom azt csinálni, amit leírtál. Nincs fehér liszt, nincs cukor ...
    Annyira nem is vészes, nem is igazán szeretem a hús-krumpli/fehér rizs párosítást, viszont néha igen erős a csábítás egy kis nassolnivalóra
    Sütiket azért néha-néha megengedek magamnak, de természetesen odafigyelve hogy miből is készül, legtöbbször inkább saját magam készítem.
    Úgy érzem, már van is eredménye az odafigyelésnek, bár nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek, hogy a januárban vásárolt új farmerom lötyög rajtam :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, igen, én is életmódváltással álltam neki, most látom csak, mennyivel jobban és egészségesebben is lehet ezt csinálni, mint azelőtt:)

      És miket szoktál sütni?

      Törlés
  5. Óriási gratula! Azt meg lehet tudni, hogy mióta tart a fogyókúra? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:)
      Január 6-án kezdtem, és lehet soknak tűnik ez a -15,de kb az első másfél hétben lement 5kiló...ami kb csak víz volt:D

      Törlés
  6. gratula ,eddig te vagy az első lány sminkboxon aki ésszel csinálja a diétát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a Dukan és a Paleo sem hülyeség!

      Törlés
    2. én is azt hittem a 90 naposról pl amíg egyik ismerősöm nem fogyott vele 25 kilót:)

      Törlés
    3. Az hogy hülyeség vagy egészségtelen, meg az hogy fogyni lehet vele nem feltétlenül függ össze. :) Sok dologtól lehet fogyni ami amúgy nem jó, pl ilyen az éhezés is.

      Rami ügyesen csinálod, azok a fogyókúrák amiknek fantázianevük van általában nem túlzottan egészségesek, az egyetlen megoldás a tartós fogyásra az életmódváltás. :)

      Törlés
  7. már formspringen is nagyon tetszett ez a zöldséges töltött kajcsi,mmm :) gratu, csak így tovább! :)

    VálaszTörlés
  8. Szia! Gratulálok az eredményedhez, nagyon durva:) Az outfites képeken is nagyon látszik a változás!
    Azt szeretném kérdezni, hogy honnan szedted ezt a májas dolgot? Alapvetően egy alacsony kalóriatartalmú, fehérjedús étel, gyakran enni csak azért nem ajánlott, mert a lebontás egyik fő szerve, valamint sok koleszterint tartalmaz. Ennek ellenére egy változatos diétába szerintem beilleszthető.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Valahol olvastuk, de akkor köszi a helyreigazítást, én csak örülök neki, ha néha-néha ehetek májat:)
      Nagyon szeretem:)

      Törlés
  9. Gratulálok a fogyáshoz,és sokkal vállalhatónak tűnik mint sok más diéta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi:)
      Hát ez ilyen kis nevenincs,magunk által összeollózott dolog, de beválik. Nekem legalábbis.:D

      Törlés
  10. Kaphatunk receptet a zöldséges tésztás kajcsiról? csorog a nyálam *.*

    VálaszTörlés
  11. kedves Rami!
    gratulalok en is neked a kitartasodhoz es hogy ilyen okosan a sajat magad eletformajahoz tudtal alakitani egy uj eletmodot es dietat. keveseknek sikerul ez, sokan esz nelkul, radikalisan vonnak meg maguktol mindent es kinozzak magukat. vegul, mikor feladjak a dietat, visszaszedik a leadott kilok duplajat, mert az onsanyargatas miatt a testuk ujra azonnal raktarozni kezd mindent amit csak tud. ez az idegrendszert is megviseli, nem csak a testet. rajtad viszont latszik, hogy kiegyensulyozott, vidam es csinos vagy. csak igy tovabb!

    Ildiko

    VálaszTörlés
  12. Gratulálok, ez nagyon szép teljesítmény!:)
    Én is január elején kezdtem "fogyózni", hasonlóan a Te módszereidhez. Nekem egyedül a rántott hús és hasonló dolgokról nem megy a lemondás,de ha ilyet eszek akkor mellé szigorúan csak zöldség lehet a köret a korábbi sült krumpli helyett.
    Kezdetben csak heti 3-4 napot tornáztam, az utóbbi 2-3 hétben azonban heti 6 napot mozgok. Bár nem nagyon kemény edzést végzek (20 perc Réka, 40 perc szobabickli, 100 felülés), de akkor is azt gondolom, hogy megdöbbentő, ami velem történt: híztam 6,5 kg-t.... Az alakomon nem igazán látom, hogy ennyi feljött volna, de a mérleg sajnos ezt mutatja.... Nagyon elkeserítő látni ekkora számot a mérlegen, annak ellenére, hogy minden nap teszek érte, hogy fogyjak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A rántott husiban, ha csirkemell, 100grammban 187 kalória van, ha nem csirkemell, 211.
      Egy étkezésnél nem tudom, mennyit eszel belőle, de ha ehhez még hozzávesszük a párolt zöldséget(77 kcal), esetleg a levest(tészta nélül, üresen 20kcal/dl), csak hogy egy normál vasárnapi ebédet vegyünk, ez akkor is maximum 3-400kcal, és ezegy fullos ebéd...
      Komolyan, mellé még a torna...nem igazán értem, mi lehet a gond:S
      Mondnaám, hogy az izom nehezebb,mint a zsír, de az meg nem fejlődik ilyen ütemben.
      Mindenesetre a rántott dolgok nem a legegészségesebbek:/ Nem elég az olaj,amiben kisütöd, de fehér liszt, stb...
      Valaki szakértőt kellene megkérdezni, mi lehet a baj.
      Mennyi egyébként a napi energiaszükségleted?
      Hányszor étkezel egy nap?

      Törlés
  13. Gratulálok, igazán nem semmi teljesítmény :)
    arra vagyok kíváncsi, hogy azok a rosszullétek amik miatt végül is elkezdted, azóta mérséklődtek/abbamaradtak? kevésbé érzed fáradékonynak magad?
    bár nekem nincs szükségem a diétára, odavagyok a párolt zöldségért,úgyhogy engem is érdekelne a tésztás bigyó receptje.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm:)
      Igen, azóta nem jelentkeznek.
      Ájultam el azóta egyébként, de az a stressz miatt volt.
      Hányni nem hánytam azóta:)

      Törlés
  14. Én is szívből gratulálok,nagyon ügyes vagy! Szeretnél még fogyni,ha igen,mennyit még?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:)
      Igen, szeretnék még, még 15 kilót.
      lehet, hogy soknak tűnik így elsőre, de a végén majd elárulom, milyen rengeteg kilóról indultam:)

      Törlés
  15. le a kalapppal előtted. én is elfogom kezdeni,inspirálsz ;)

    VálaszTörlés
  16. Bámulatos! Én szeptember közepén kezdtem, mozgás heti háromszor, este már csak fehérje, délben eszem szénhidrátot. Még hozzá azért mert egyetemista vagyok, két húgom van ugyancsak felsőoktatásban tanulnak. Nincs pénzem ennyi zöldségre de az a legkevesebb,a hús ami igazán megdobná a költségeimet... Sajnos van még egy egészségügyi problémám ami ugyancsak megnehezíti a dolgom. De ezen kívül jó megy, magamhoz képest! :D Valahogy sejtettem ha ezek nem lennének akkor, már hamarabb szaladnának a kilók, valahogy úgy mint nálad!
    Örülök hogy ilyen jól megy, és csak így tovább :) Remélem egyszer találkozunk 30 kg fogytam klubban! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan találkozunk majd:)
      Egyébként én nem gondolom, hogy többe kerülne,mint a hagyományos étrend. Sőt...

      Törlés