2015. június 9., kedd

Hogy születnek a bejegyzések?


Sziasztok, 
még tavaly szeptemberben láttam Panninál egy bejegyzést, és már akkor is nagyon-nagyon tetszett, és úgy gondoltam, hogy most én is közzéteszek egy hasonlót. 
Szívesen megmutatnám Nektek, hogyan blogolok, meg majd egy videóban azt is, hogyan készülnek a videók, de azt gondoltam, a bloghoz jobban illik majd az írásos forma. :)
Bizonyára nem az én blogbejegyzéseim készülnek a legprofibb, leghozzáértőbb módon, de talán így is érdekes lehet Nektek, hogy mi van a kulisszák mögött.


1, Ötletelés:
ebben biztosan hasonlítok más bloggerekre. Mindig a leglehetetlenebb időben jut eszembe egy klassz ötlet, és mire le tudnám jegyezni, elfelejtem. Viszont ha adottak a körülmények, az ötlet azonnal bekerül a kis blogos-youtube-os füzetembe, ahol gyűjtögetem őket. Ezek általában csak címszavakat, nagyon ritkán kapcsolódik hozzájuk vázlat. 

2, Fényképek:
Az ötletelés után, és még az írás előtt készítem el a fényképeket. Változó, hogy hogyan. Van, hogy nagyobb adag kép készül egyszerre, és van, hogy csak az adott bejegyzéshez készítem el őket.
Igyekszem egyre jobb minőségben készíteni őket, általában semleges háttérrel, nem tudom, ez mennyire jön át. :)
Van, hogy több tucat képet elkattintok, mire összejön egy értékelhető, és van, hogy elég pár darab is. 

3, Írás:
Van, hogy rögtön a blogger szerkesztőjébe írom a bejegyzést, és van, hogy előtte egy Word dokumentumban készítem el. Ez mindig a kedvemtől függ, változó. Pont úgy, ahogy az is, hogy egy, vagy több bejegyzés készül-e el egyszerre. az viszont általános, hogy ha valamiről szívesen írtam, azonnal közzé szeretném tenni. :)
Ilyenkor mindig nagyon rosszul esik, hogy várni kell vele, és ha esetleg több bejegyzés is van talonban, előlép a "Melyik ujjamat harapjam?" probléma.

4, Ellenőrzés:
Mielőtt a bejegyzés kikerülne, átolvasom, hogy az esetleges hibákat kijavítsam. Általában hiába, mert nem találom meg őket. Jobb esetben akkor előkerülnek, amikor közzétettem, és úgy is átnézem még egyszer. Rosszabb esetben Ti szóltok, hogy elrontottam valamit.

+1, Várakozás:
Amint kikerült a bejegyzés, általában olyan lázba jövök, mint egy kisgyerek, és reménykedem, hogy érkeznek hozzászólások. Mindig nagyon izgatott vagyok, pláne ha valami olyasmiről írok, ami  jobban érdekel engem, vagy számomra fontos. 

Hát így blogolok én. A helyszín általában az íróasztalom, de van, hogy a kanapé, és a dohányzóasztal, sőt, előfordul hogy a konyha. Az időtartam is változó, vannak bejegyzések, amiket 5-10 perc alatt megírok, és nagyjából ugyanennyi idő a kép készítése is. Ezek általában a receptek. Bár, ha hozzászámoljuk az ételek elkészülését, akkor ez sem ennyire rövid idő. A többi bejegyzés fölött többet ülök, a személyeseknél az tart a legtovább, hogy eldöntsem, valóban közzé akarom-e tenni. Sok maradt már az "asztalfiókban", mert utólag felesleges hisztinek, vagy túl semmitmondónak tűnt.
Mostanában épp emiatt több a teszt, nem szeretném, ha egy rossz periódusom rányomná a bélyegét erre az egészre. 
Júliusban azonban a szülinapom alkalmából várható lesz majd egy személyes bejegyzés, amit már két hónapja írok, finomítgatok, és remélem vállalható lesz, mire eljön az ideje :)

Remélem tetszett Nektek ez a bejegyzés, ha gondoljátok, írjátok meg kommentben, Ti hogy blogoltok, vagy hogy így képzeltétek-e azt, hogy én hogy csinálom.
Puszi

9 megjegyzés:

  1. "Olyan lázba jövök, mint egy kisgyerek, és reménykedem, hogy érkeznek hozzászólások" - ezt akár én is írhattam volna! :D Én ezer évig ülök egy-egy teszt fölött, menthetetlen maximalista vagyok... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor nálad azok is nagyon sokáig készülnek :)

      Törlés
  2. Akik nem vezetnek blogot, szerintem nem tudják pontosan, mennyi "munka" van egy-egy bejegyzés megszületése mögött (az idézőjel szándékos, mert akinek nem hobbi vagy kikapcsolódás egy-egy bejegyzés megírása, az szerintem jobb, ha nem is csinálja, energiát viszont mi, bloggerek legalább annyit fektetünk az oldalunkba, mintha a munkánk lenne).
    Te is említetted, hogy van olyan bejegyzésed, amit két hónapja írsz...
    Én egyébként teljesen ötletszerűen blogolok: ha van valami, amit tetszik, és szívesen írnék róla, akkor arról bejegyzés is születik, viszont ha épp nincs ötletem, akkor nem erőszakolom meg magam csak amiatt, hogy meglegyen a heti/havi X darab közzétett bejegyzésem.
    Füzetet nem vezetek, de lehet, hogy nekem is ki kellene próbálni! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy segítene neked is a füzet, én próbáltam amúgy gépen is jegyzeteket írni, de az nem vált be annyira. :)
      Igen, azt gondolják az emberek, elkattintasz 2 db képet, feltöltöd, írsz hozzá 2 sort, és kész :D

      Törlés
  3. Nagyon szeretem a blogodat, és azt is jó olvasni, hogy ha szükséges, akkor felülbírálod a saját munkádat nem csak a kisebb hibák, de akár a tartalom tekintetében is. Én is hasonlóképpen csinálom ezt az egészet, és szintén követem azt a blogger aranyszabályt, hogy csak akkor írjak, ha tényleg van mondanivalóm. Úgy vágtam bele a blogolásba, hogy minél inkább minőségi legyen az a munka, amit közzéteszek, de persze sok mindent kell még tanulnom. Azt is tudom, hogy hosszú idő, mire bekerül egy blog abba a bizonyos "körforgásba", de igyekszek kitartó lenni. Ez persze igen nehéz úgy, hogy nincsenek visszajelzések, kommentek, feliratkozók. A blog indulásakor nagyon jól esett és sok erőt adott, hogy Te is feliratkoztál, amit ezúton ismét köszönök! <3 Nagyon szeretem a blogolással járó alkotófolyamatot, és remélem előbb-utóbb több emberhez eljutnak majd az írásaim, addig viszont abszolút a saját szórakoztatásomként tekintek rá. :) A bejegyzés tetszett, ha esetleg tervezel olyan folytatást, amiben néhány hasznos blogolós tippet osztanál meg velünk, annak nagyon örülnék. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos sikerülni fog, drukkolok :)
      Látod, én már 4 éve csinálom, ennek ellenére nincs nálam kommentfolyó :)
      Köszi a tippet, fogok írni ilyet :)

      Törlés
  4. A blogolós tippeknek én is örülnék, és ez a bejegyzés is tetszett. Igazán magamra ismertem, bár még csak nemrég csöppentem bele ebbe a világba. Olyan kis otthonos az íróasztalod! Ott szerintem bárki szívesen alkotna. :)

    VálaszTörlés
  5. Szerintem ne aggódj. Azt írod, hogy félsz, mert lehet másoknak semmitmondó amit te el akartál mondani. Úgy gondolom, hogy kár ezzel foglalkozni, mert nem keresheted minden ember tetszését, a blog meg a tied, szóval ha a hajvégápolókról akarsz írni, akkor írj arról és ne a hajvasalásról.
    Szóval csinálj olyan blogot, amit te magad is szívesen olvasnál (másnak a tollából).

    VálaszTörlés