2017. január 8., vasárnap

Tolkien: Karácsonyi levelek


Sziasztok,
Tudom-tudom, kicsit meg vagyok késve ezzel a poszttal, de én is már csak karácsony után foghattam a kezembe ezt a könyvet, viszont annyira beleszerettem, hogy muszáj írnom róla Nektek, és nem várhatok vele decemberig.


A lényeget már elsütöttem, tényleg imádom ezt a könyvet, és szerintem jövőre ajándékba is fogom adni valakinek. 
Na de miről is szól? 
J. R. R. Tolkien azon felül, hogy lenyűgöző író, szuper apa is volt. Ennek a két tulajdonságának köszönhetően született meg ez a könyv, amiben valódi karácsonyi leveleket találhatunk, ugyanis minden évben írt a gyerekeinek, Karácsony apó nevében. A levelek kronológiai sorrendben vannak rendszerezve  könyvben, és az eredeti levelet is láthatjuk, illetve természetesen a magyarra fordított verziót. 


A könyvet színesítik még Tolkien rajzai is, amiket Karácsony apó, és Jegesmedve "rajzolnak". Hatalmas élmény nézegetni a cirádásan megrajzolt betűket, a címzett borítékokat. Karácsony apó többször kitér rá, hogy sokan éheznek, és kevés ajándékot kapnak, de mindig megemlíti, reméli a gyerekek ajándéka időben odaér. Ennek ellenére a gyerekeket körülvevő világból nem sokat érzékelünk, megmaradunk a fantáziavilágban, Karácsony apó lakhelyén, ahol Jegesmedve mindig rossz fát tesz a tűzre, támadnak a koboldok, akik megfelelnek a nálunk élő patkányoknak, és a kis titkár manó igyekszik rendet tartani. Hol beázik a raktár, hol tönkremennek az ajándékok, de szerencsére mindig megoldódik minden. 


Bár a leveleket Karácsony apó írja, nagyon jópofán Jegesmedve széljegyzetei is érdekesebbé teszi azokat, ami teljesen más írással, és hangnemben íródtak. Néha van egy-egy beszúrt szöveg is a levelek közepén, végén, amit vagy Jegesmedve írt, vagy Ilbereth manó. 
Ahogy nőnek fel a gyerekek, úgy változik a levelek címzése is, illetve mindig a kisebbeknek szól, a nagyobbakat csak említi. 


Összegzésül csak annyit mondanék, hogy ez egy hihetetlen szép könyv, amit nem csak gyerekeknek tudnék ajánlani, hanem felnőtteknek is, és ha lesz gyerekem, mindenképpen az adventi készülődésünk részét fogja képezni, ennek a könyvnek a lapozgatása. 

 A könyv a Cartaphilus Kiadó gondozásában jelent meg, M. Szabó Csilla és Falcsik Mari fordításában. A szerkesztést és válogatást pedig Baillie Tolkien, J. R. R. Tolkien harmadik fiának felesége végezte. 

A könyv teljes áron 3290 Ft, de most akciósan is beszerezhetitek 2797 Ft-ért.  

Ti mit gondoltok róla? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése