2012. október 10., szerda

Felfázás? Na ne!



Sziasztok!

Ma megint egy olyan témát hoztam, ami bár nem fashion és nem beauty, mégis beszélnünk kell róla, mert sokan küzdünk ezzel.
Én különösen hajlamos vagyok felfázni, pláne idén, mert egy, a megszokottnál hidegebb csoportszobában dolgozom. Hogy hogyan próbálom kivédeni? Ezt szeretném megosztani veletek, mert jó ideje kísérletezek már a praktikákkal. Természetesen ez nem szentírás csupán a dolgok, amik nekem használtak.

1, Melegebb öltözet:
Sajnos ez nekem még mindig nem megy, nem tudom időben eltalálni, mikortól kell az egyel vastagabb zokni, és a hosszabb kardigán. Pedig itt kezdődne az egész.
Vastag zokni, kardigán, ha réteges az öltözet, máris kisebb az esély.

2, Derékmelegítő
Egyík legjobb barátom. Sok színben, már olcsón is kapható, sőt, akár magunknak is varrhatunk.
Lehet hogy nem tűnik nagy dolognak, de ez a kis anyagdarab nagyon hatékony tud lenni.

Ha már megvan a baj...

3, Ha már nem védekezni kell, hanem kezelni, az én első számú fegyverem a forró,sós fürdő.
Egy kád vízben egy kiló sót elszórunk, és beleülünk. Ha kimásztunk, gyors ágyba ugrás!

4, A második lehatásosabb fegyver a sok folyadék. Mosd át a szervezeted! Ha a forró fürdővel kombinálom, még hatásosabb. És hogy mit igyál? Csalántea, kamillatea, áfonyalé, ásványvíz. Na jó, ihatsz kólát is, vízhajtó hatású!


5, Mindenestre ha a tüneteidet semmi sem mulasztja el, érdemes orvos segítségét kérni. Antibiotikumot fog felírni, és őszintén szólva ez a leghatékonyabb, leggyorsabb módszer. Ó, és még valami! Szedjetek C VITAMINT!

Nektek vannak ilyen panaszaitok? És praktikáitok ellene? Tetszett ez a poszt? Olvasnátok máskor is hasonlót?

16 megjegyzés:

  1. én legutóbb C-vitaminnal, napi 3 evőkanál mézzel, rengeteg teával, nasivinnel, strepsils-sel és izzasztással éltem túl a megfázást:))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy "amikor baj van" résznél az első gyógymód a sós fürdő, tökéletesen igazad van a leges legjobb felfázásra. Még kiegészíteném a gyógynövényes fürdővel (cickafark, kamilla) csak hogy legyen értelme a hozzászólásomnak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. óóóóódejótipp, ki fogom próbálni, ha szükség lesz rá!:)

      Törlés
  3. Megelőzésre vörösáfonya (aszalt vagy szirup vagy étrendkiegészítő tabletta) a meleg öltözet nem mindig elég.
    Tanga elfelejtése... a kis csíkon szépen lecsúsznak a baktériumok és hüvelygyulladást okoznak, átmennek a bacik a húgycsőre is. Legtöbb nő azt hiszi h. felfázott holott a hüvelyről kerülnek át a bacik a húgycsövére is és ha nem kezelik időben és megfelelően petefészekgyulladás is lehet belőle.
    Első tünetek észlelésekor cickafarkfű tea, medveszőlő tea (ez a legjobb rá, de a legrosszabb is az íze), zsálya tea ivása, több liter 2 óra alatt, ez átmossa a szervezetet, ha 1-1,5 nap alatt nem lesz sokkkkkal jobb, akkor irány a doki vele.
    Ha valakinél gyakori a (szerinte) felfázás, akkor irány a doki, mert nem az... egy káros baktérium elszaporodott és az okozza, mert mindig kiújul. Kenetvétel után lehet kezelni antibiotikummal majd probiotikumot kell szedni h. helyreálljon az egyensúly.
    Nem szabad játszani vele, petefészekgyulladás, hüvelygyulladás, tüdőgyulladás lehet a vége az otthoni praktikáknak.
    Aki sok antibiotikumot szed, mert csak hasraütve felírja az orvos, az pedig szedjen utána probiotikumot, mert gomba lesz a vége... idővel+megszokja a szervezete az antibiotikumot és a végén már egyik sem fog hatni és szorongva megy majd az ügyeletre véres vizelettel.
    Ismerek egy lányt, aki gyakran felfázik... kirúgták miatta... mert gyakran hiányzott. Ő már egyenesen az orvoshoz megy ha "felfázik".

    VálaszTörlés
  4. Amit írtál Cola, hülyeség már bocs. Eleve cukros, ami ilyenkor árt (bacik imádják), ha meg valaki cukormenteset iszik akkor meg a szénsav miatt ne... szal a Colát ne nagyon ajánlgasd nekik. Házi praktika helyett egy nőgyógyászt kell kérdezni... ha valami nem tiszta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. leírtam még az elején, hogy: "ez nem szentírás csupán a dolgok, amik nekem használtak."
      Az orvost pedig én is fontosnak tartom, írtam is.

      Törlés
  5. A felfázás csak a köznapi neve, szerintem mindenki tudja hogy ez a legtöbb esetben húgyhólyag-gyulladás. Vigyázni kell vele, ha gyakran előfordul vesemedence-gyulladás is lehet belőle, de sterilitást is okozhat!
    Ami nekem bevált az a rengeteg-rengeteg folyadék ivása (napi 5-6 liter!) és melegvizes palack a lábam közé. Lehet kapni nem csak patikákban de dm-ben is Tinctura urogyn néven egy gyógynövényes folyadékot, az is nagyon jó.

    De ezekhez csak akkor folyamodtam ha gyenge volt a gyulladás, súlyos esetben én mindig szaladtam antibiotikumért, nem merek kockáztatni.

    Szerencsére már rég nem volt ilyen problémám, nagyon kell figyelni, mert baj lehet belőle!

    VálaszTörlés
  6. Tavaly volt egy nagyon komoly felfázásom, véres vizelés, alig pár csepp, és minden wczésnél sírás-rívás. Ezt 2 hét komoly antibiotikum kúra követte. Igaz nekem egyből a fájdalmas és véres vizeléssel kezdődött az egész, és szaladtam is az orvoshoz (házidoki+nőgyógyász) Én lábról fáztam fel, igen már most el kell felejtenem a kis balerina cipőket. Szóval réteges öltözködés, és a vékony talpú cipőket, vékony harisnyával el kell felejteni. Írta itt valaki, hogy a tangát is el kell felejteni... Nagyon igaz! Hidegben tessék felhúzni a bundabugyit! Akárki akármit is mond, divat ide-vagy oda, de a bacik nem viccelnek, főleg ha hajlamos erre az ember. Én azóta nem is vettem fel tangát. Ez van, inkább rendes bugyi, mint megint azok a kínok :(((

    Ha már felfázás, sok folyadék 4-5L, átmosni a hólyagot és semmi koffeintartalmú, szénsavas. Pl. kerülni a fekete teát és a kávét, mert imádják a bacik.
    Másrészről tényleg komolyan kell venni, mert forró fürdő ide vagy oda, ha nem a hólyagod fázott fel (amire tökéletes a meleg fürdő) hanem a petefészked pl. akkor annak sokkal többet árthat a forró víz.

    Egyébként a kedvessel való "összebújást" is el kell felejteni ilyenkor, meg most lehet hülyének fognak sokan nézni, hogy leírok ilyeneket, de a túl sok szextől is lehet az embernek felfázáshoz hasonló érzése... mert hólyaghurutot okozhat.

    A vörös áfonya pedig tényleg nagyon jó dolog! Én is szedek már most megelőzésképpen :) Remélem tudtam valami hasznossal szolgálni! :) Vigyázz magadra és jobbulást!

    VálaszTörlés
  7. Tavaly volt egy nagyon komoly felfázásom, véres vizelés, alig pár csepp, és minden wczésnél sírás-rívás. Ezt 2 hét komoly antibiotikum kúra követte. Igaz nekem egyből a fájdalmas és véres vizeléssel kezdődött az egész, és szaladtam is az orvoshoz (házidoki+nőgyógyász) Én lábról fáztam fel, igen már most el kell felejtenem a kis balerina cipőket. Szóval réteges öltözködés, és a vékony talpú cipőket, vékony harisnyával el kell felejteni. Írta itt valaki, hogy a tangát is el kell felejteni... Nagyon igaz! Hidegben tessék felhúzni a bundabugyit! Akárki akármit is mond, divat ide-vagy oda, de a bacik nem viccelnek, főleg ha hajlamos erre az ember. Én azóta nem is vettem fel tangát. Ez van, inkább rendes bugyi, mint megint azok a kínok :(((

    Ha már felfázás, sok folyadék 4-5L, átmosni a hólyagot és semmi koffeintartalmú, szénsavas. Pl. kerülni a fekete teát és a kávét, mert imádják a bacik.
    Másrészről tényleg komolyan kell venni, mert forró fürdő ide vagy oda, ha nem a hólyagod fázott fel (amire tökéletes a meleg fürdő) hanem a petefészked pl. akkor annak sokkal többet árthat a forró víz.

    Egyébként a kedvessel való "összebújást" is el kell felejteni ilyenkor, meg most lehet hülyének fognak sokan nézni, hogy leírok ilyeneket, de a túl sok szextől is lehet az embernek felfázáshoz hasonló érzése... mert hólyaghurutot okozhat.

    A vörös áfonya pedig tényleg nagyon jó dolog! Én is szedek már most megelőzésképpen :) Remélem tudtam valami hasznossal szolgálni! :) Vigyázz magadra és jobbulást!

    VálaszTörlés
  8. Nekem hasznos volt, én is felkeresném az orvost ah már nagyon fáj és semmire nem múlik el!Szívesen látnék ilyen posztokat tőled!!
    Én is a forró,sós fürdőt szoktam, és az tényleg jó!

    VálaszTörlés
  9. Szia! Amikor én felvoltam fázva akkor antibiotikumot írt fel az orvos és mondta, hogy mellette szedjek tőzegáfonya kapszulát. A megelőzésre az is jó mert nem csak akkor lehet szedni ha baj van. Szerintem... Visszatérve ahhoz, hogy nem tudod mikor kell vastagabban öltözni. Én nagyon de nagyon utálom a felfázást és tudom magamról hogy nagyon kevés elég hozzá, ezért ha már kicsit hidegebb van mindig melegen öltözök, vastag zokini egyebek. Ugyanis marhára nem érdekel ki mit mond nekem az az első hogy egészséges maradjak. Plussz vannak ezek a csípő nadrágok na hát az kizárva, főleg télen! Nem érdekel ciki vagy nem ciki ha hosszú a dereka a nadrágnak muszály hogy valami védje a derekam. Aki meg ezen jót röhög, vagy szörnyülködik csak tessék... :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon odafigyelek az ilyesmire évszaktól függetlenül,hogy megelőzzem. Tőzegáfonya kapszula, sós forró fürdő vagy kamillás forró ülő fürdő rengeteg folyadék szénsavmentes ásványvíz vagy kamilla tea nállam ezek segítenek :) persze ha komoly a baj gondolkodás nélkül irány az orvos!

    VálaszTörlés
  11. Évszaktól függetlenül nagyon odafigyelek rá ,hogy megelőzzem. Nekem ami bevált az a tőzegáfonya kapszula,forró sós fürdő,forró kamillás ülőfürdő, rengeteg folyadék szénsavmentes ásványvíz vagy kamilla tea :) persze ha komoly a baj gondolkodás nélkül irány az orvos! Nem szabad félvállról venni, hogy majd elmúlik..

    VálaszTörlés
  12. Szia!

    Régebben én is nagyon hajlamos voltam a felfázásra, de lassan sikerült kitapasztalni, hogy nekem mi segít. A tőzegáfonya kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő kapszulák tényleg nagyon hatásosak. Én szeptember elején szoktam elkezdeni egy kúrát. Tavasszal szoktam még egyet csinálni. (egy-egy hónap) Amióta így csinálom, még nem fáztam fel (lassan két éve, pedig korábban az évi kettő-három simán megvolt). Amire érdemes figyelni, hogy milyen kapszulát veszel, mennyi egy kapszulában a tényleges tőzegáfonya kivonat. Sokszor elég nagy különbségek vannak az egyes márkák között (sajnos árban is). Én most a DM saját márkását szedem, ebben van még hozzáadott C vitamin is. Hatvan darab van egy dobozban és az ára sem volt vészes.
    Ha már felfáztam, akkor a sok folyadék mellett a vény nélkül kapható Rowatinex kapszulát szedtem (napi 3*1). Ezt még a legelső alkalommal ajánlotta az orvosom. Nem antibiotikum, nem terheli meg olyan nagy mértékben a szervezetem, mégis pár nap alatt rendbe tesz. Talán érdemes utána kérdeznie az orvosánál annak, aki nem akar antibiotikumot szedni. (Nekem például a fogamzásgátló mellé nem ajánlott az antibiotikum.)
    Ja és az egyik legfontosabb: trikó vagy body :D Minden felső alá, ha már 10 fok körül vagy alatta van a nappali hőmérséklet. Intimissimiben nagyon sok színben és anyagban kaphatóak, sokszor csinálnak 2+1 ajándék akciót, olyankor érdemes beszerezni párat. :)

    VálaszTörlés
  13. :D Nekem a felfázás most még vicces is volt
    Ugyanis nem volt.
    Rengeteget járok mostanában Wcre...
    Azt hittem bajom van, aztán rájöttem, mióta csinálom a 90 napos diétát, mindig megiszom a 2 liter folyadékot, és sok natúr teát...
    Kb. két hét volt mire rájöttem, miért látogatom többet a mosdót :D

    VálaszTörlés
  14. fontos, hogy a felfázást könnyen össze lehet mással is keverni, ezért ha nagyon durva, mindenképpen menjetek orvoshoz vele!

    VálaszTörlés