2012. december 30., vasárnap

Készüljünk a Szilveszterre! - malacka sütik


Nálunk a Szilveszter idén úgy lett szervezve, hogy mi megvettük a virslit-üdítőt-bort (ha még sulisok vagytok, elég jó megoldás, hogy ezekre összedobjátok a pénzt, így a házigazdának sem olyan megterhelő), és mindenki hoz még valami nasit-sütit-akármit.
Én kétfélét sütöttem, Sport szeletet, és a Malackákat, amiről most lesz szó.
Nagyon könnyű a recept, és a tésztát kezelni is nagyon könnyű, különösebb kézügyesség nélkül is lehet aranyos malackákat formálni.
A receptet a Szépségtár blogon találtam(amit egyébként lelkesen olvasok, és ajánlom Nektek is),  és csak picikét változtattam rajta.

Mi kell hozzá? (a szimpla adagból körülbelül 45-50 kismalac lesz)
-50dkg liszt
-25dkg margarin (Rama kocka)
-2dl tejföl
-2 tojássárgája (én egész tojással csináltam)
-3dkg élesztő
-só
-feketebors a szemeknek
-tojás a megkenéshez

Én dupla adagban készítettem el, de csak 3,5 dl tejföllel, 5dkg élesztővel, és így is tökéletes lett.

Hogyan készül?
Kiöntöd egy tálba a lisztet, megolvasztod a margarint, és hozzáadod. A tejfölt, tojást, sót is hozzáadod. Az élesztőt nem kell felfuttatni, elég ha belemorzsolod a keverékbe. 
Jól bedagasztod és meleg helyen fél órát keleszted. 
Ezután összegyúrod, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatod a fejeket. A közepessel a füleket. Egy karikát kettévágva megkapsz két fület, amit a fej alá kell gyűrni, majd ráhajtani a fejre. Érdemes a tojással, amivel meg fogod kenni, itt alaposan átkenni, a fül alatt is, hogy ne jöjjön le sütés után. Érdemes jól rá is nyomni. Ha van nagyon pici pogácsaszaggatód, az éppen tökéletes lesz a malacorroknak, ha nincs, akkor egy üdítős, vagy vizes üveg kupakjával helyettesítheted. Ebbe nem árt, ha beleböksz egy kést (a tetejébe), az így keletkezett lyuk miatt könnyebben kijön majd belőle a tészta. Nekünk, amíg nem volt benne lyuk, beleragadt.
Még egy szívószál is kell, vagy gyufa, vagy fogpiszkáló, ezzel a nóziba kell belebökni két helyen, hogy meglegyenek az orrlyukak.

Tojással megkenni, ezután a szemeknek a feketeborsot rátenni. 180°C-on kell sütni, amíg szép aranybarnára nem sül. 
Melegen ne egyetek belőle sokat, mert én így kiütöttem egy egész családot! :)

És a végén egy kis vicc, a maradék tésztából készítettünk egy egész disznót:D

Nálatok hogy zajlik a szilveszter? Házibuliba mentek szívesebben vagy szórakozóhelyre? Mit szoktatok enni szilveszterkor?


6 megjegyzés:

  1. Hát ez eszméletlen jó, nagyon cukik lettek :)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de cukik, nagyon ötletes! :) Barátom itt ül mellettem, meglátta és neki is bejönnek a kis malackák! :D

    VálaszTörlés
  3. Szia Rami!

    Nincs túl erős íze a szemes borsnak? Nem rossz, ha ráharaptok? Nagyon tetszenek a malacok, de nem tudom eldönteni, hogy nem kellemetlen-e (akár a gyomornak is) a 2 db egész bors malaconként :) Köszi a választ!

    Ivett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia!:)
      mi nem esszük meg, csak díszítésre használjuk:)
      de ha nincs kedvetek válogatni, lehet helyettesíteni mazsolával, vag ms, ehető magvakkal.

      Törlés
  4. Megsütöttem,köszi a receptet:D Azért délutáni programnak sem rossz,mert mire megformázza az ember. Mindenkinek ízlik. Boldog Új Évet neked:)

    VálaszTörlés