2014. szeptember 23., kedd

Egy régi kincs...


Sziasztok,
képzeljétek, pár hete hazalátogatott az egyik régi barátnőm Angliából, és ha már itthon volt, persze, hogy találkoztunk :)
Szegeden futottunk össze, és sokfelé csámborogtunk. Betértünk egy antikváriumba is, ahol szembejött velem a mai bejegyzés főszereplője :)
Tudni kell erről a könyvről, hogy otthon is megvan, Anyukámnak. Amikor megláttam, természetesen azonnal az a könyv ugrott be nekem, bár az már körülbelül 6 részből áll, szét van szakadva, nagyon megsárgultak a lapjai, de mégis az A SZAKÁCSKÖNYV számunkra. A nagybetűs. Már pici korom óta megvan, és tényleg rengeteg recept van benne, az alapoktól kezdve. 

Bár szinte minden receptet, ami nem improvizálásból fakad, a netről szerzek be, mégis nagyon erős késztetést éreztem, hogy hazahozzam ezt a könyvet. A megsárgult, foltos lapjai, a régi könyv illata - amit imádok, és az összes kedves emlék, amit magával hozott. Na meg a furcsa érzés, hogy ennek a könyvnek van borítója. A miénknek otthon már réges-rég nincs, talán nem is volt :)

Szóval éreztem, hogy haza kell őt hoznom. És nem lehetett véletlen. Fanni hazajön, a könyv szembejön velem, hát persze, hogy megvettem :D
És most hétvégén jön a családom, és én megsüthetem nekik az ezeréves könyvből a receptet, amit csak innen szoktunk, és soha máshonnan. A dobostortát :)

Ti szeretitek az antikváriumokat? És a régi könyvek illatát? Van olyan receptetek, amit sok-sok éve ugyanúgy készítetek, és még tudjátok, honnan származik? A Ti szívetek is megdobban, ha valami olyat láttok meg, amihez ezernyi emléketek kötődik?

Bocsássátok meg nekem ezt a kis bejegyzést, de azt gondoltam, hogy ez a könyv mindenképpen érdemel ennyit, és csak ajánlani tudom Nektek. Ha szembejön valahol, vegyétek meg. És ha tehetitek, NE az újabb kiadásokat.

Puszi:
Rami

7 megjegyzés:

  1. Ó, ez a könyv nekünk is megvan. 1993-as kiadású, sárga lapokkal, több helyen javítva, ragasztva. De tényleg egy kincs. :-) Nekem Pelle Józsefné szakácskönyveim vannak, nagyon szeretem azokat is. De sokszor keresgélek az internetről. :-)

    VálaszTörlés
  2. mi az újabb kiadást kaptuk meg pár éve karácsonyra húgommal (egyet-egyet) anyukámtól és hát ez az etalon :) neki is otthon a régi a szétesős fajtából való, de az az igazi :D

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is ez A szakácskönyv! :)
    Anno, amikor elköltöztem otthonról, anyukámtól megkaptam útravalónak, mert hogy enélkül nem létezhet egy magyar háziasszony :)
    És az az érdekes, hogy a 86 éves nagymamám is ezt veszi elő, ha valamiben elbizonytalanodik.
    Én viszonylag ritkán forgatom, mert sokszor egyszerűbb a neten rákeresni dolgokra, no meg én már inkább reformosabb ételeket készítek, de én is azt vallom, hogy kell egy Horváth Ilona a háztartásba!

    VálaszTörlés
  4. Nekem is megvan, újabb kiadásban (talán 2008-as, 2009-es lehet), összességében ritkán főzök ebből, mert neten jobbakat találok és szeretem azokat a recepteket amikhez kép is van. De ez a könyv KÖTELEZŐ minden háztartásban, minden háziasszonynak. Most jut eszembe a palacsintát mindig ebből készítem. :) Ági

    VálaszTörlés
  5. Szerintem ez minden háztartásban megtalálható. :D

    Imádom az antikváriumokat, a régiségpiacokat, a régiségboltokat... régen minden hónap harmadik vasárnapján régiségpiacra jártunk anyuval. :)

    VálaszTörlés
  6. Nekünk is meg van ez a könyv.! Csak sajnos már minden lapja be van sárgulva.:(
    De nagyon jó receptek vannak benne.

    VálaszTörlés
  7. Nekünk is megvan ez a könyv darabokban, nyáron ebből csináltam dobostortát, de vigyázz mert elég balesetveszélyes az égetettcukor része, nekem a tenyerem bánta :(

    VálaszTörlés